Jaje, simbol savršenstva i ponovnog života, namirnica su iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti.
Omiljeno je zbog vrijednih sastojaka, okusa i brojnih načina pripreme.
Proteini jaja su visoke hranjive vrijednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne čovjeku.
Ona zauzimaju visoko mjesto u prehrani jer imaju prijeko potrebne hranjive sastojke.
Sastoje se od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%).
Podijeljena su u A i B klasu.
Prva jaja međusobno su darivali Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani zbog njegove simbolike života.
Jaja čine neizostavan dio zdrave prehrane kao samostalan obrok ili kao sastojak brojnih jela i kolača. Zbog visoke nutritivne vrijednosti, proteina, vitamina i minerala, nutricionisti preporučuju jedno jaje dnevno.
Nutritivna vrijednost jaja
Hranjive tvari |
Jedinica mjere |
Kokošje jaje |
Voda |
g |
75,85 |
ugljikohidrati ukupno |
g |
1,06 |
vitamin A(retinol) |
μg |
210 |
beta-karotenvitamin |
μg |
210 |
vitamin E |
mg |
1,8 |
vitamin B1 |
mg |
0,06 |
vitamin B2 |
mg |
0,46 |
vitamin B6 |
mg |
0,16 |
vitamin B12 |
mg |
1,07 |
nikotinska kiselina |
mg |
0,07 |
folna kiselina |
μg |
21 |
pantotenska kiselina |
mg |
1,48 |
Hranjive tvari | Jedinica mjere | Kokošje jaje |
biotin | μg | 25 |
vitamin K | μg | 45 |
vitamin C | mg | 0 |
natrij | mg | 133 |
kalij | mg | 130 |
kalcij | mg | 59,45 |
fosfor | mg | 202 |
magnezij | mg | 11,05 |
željezo | mg | 1,85 |
cink | mg | 1,38 |
jod | μg | 21 |
fluor | μg | – |
krom | μg | – |