O jajima

Jaje, simbol savršenstva i ponovnog života, namirnica su iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti. 

Omiljeno je zbog vrijednih sastojaka, okusa i brojnih načina pripreme. 

Proteini jaja su visoke hranjive vrijednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne čovjeku.

 

Ona zauzimaju visoko mjesto u prehrani jer imaju prijeko potrebne hranjive sastojke.

Sastoje se od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%).

Podijeljena su u A i B klasu.

Prva jaja međusobno su darivali Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani zbog njegove simbolike života.

 

Jaja čine neizostavan dio zdrave prehrane kao samostalan obrok ili kao sastojak brojnih jela i kolača. Zbog visoke nutritivne vrijednosti, proteina, vitamina i minerala, nutricionisti preporučuju jedno jaje dnevno.

 

 

Nutritivna vrijednost jaja

Hranjive tvari

Jedinica mjere

Kokošje jaje

Voda

g

75,85

ugljikohidrati ukupno

g

1,06

vitamin A(retinol)

μg

210

beta-karotenvitamin

μg

210

vitamin E

mg

1,8

vitamin B1

mg

0,06

vitamin B2

mg

0,46

vitamin B6

mg

0,16

vitamin B12

mg

1,07

nikotinska kiselina

mg

0,07

folna kiselina

μg

21

pantotenska kiselina

mg

1,48

Hranjive tvari

Jedinica mjere

Kokošje jaje

biotin

μg

25

vitamin K

μg

45

vitamin C

mg

0

natrij

mg

133

kalij

mg

130

kalcij

mg

59,45

fosfor

mg

202

magnezij

mg

11,05

željezo

mg

1,85

cink

mg

1,38

jod

μg

21

fluor

μg

krom

μg